piatok 16. augusta 2013

Krst - praktické rady

Rodičia dieťaťa:
 
Rodičia prídu nahlásiť krst na farský úrad, kde nahlásia osobné údaje a dohodnú termín krstu.
Rodičia a krstní rodičia absolvujú pred krstom krstnú náuku, ktorá sa koná pred krstom.

 Na zápis je potrebné doniesť:
 
• Rodný list dieťaťa.
• Sobášny list (cirkevný) rodičov dieťaťa ak bol sobáš v inej farnosti.
• Svedectvo o prijatí sviatosti birmovania pre krstných rodičov. Ak boli pokrstení v inej farnosti.

 
Požiadavky na krstného rodiča
 
- dovŕšený 16-ty rok života
- pobirmovaný kresťan katolík – má byť pre dieťa vzorom vo viere
- slobodný alebo cirkevne sobášený

- krstní rodičia môžu byť dvaja, napr. manželia, ale môže to byť aj muž a žena, ktorí nie sú manželmi (napr. sestra otca dieťaťa a brat matky dieťaťa).
- Krstným rodičom nemôže byť človek neveriaci, civilne rozvedený, človek iného vierovyznania....
 
Odporúčanie pre rodičov a krstných rodičov

Ku krstu je potrebné zabezpečiť krstnú košieľku a krstnú sviecu.
Na krstnú košieľku je potrebné napísať meno dieťatka a dátum krstu.
Pred krstom sa odporúča rodičom aj krstným rodičom prijať sviatosť zmierenia. Pri udeľovaní krstu vzniká medzi dieťaťom, rodičmi a krstnými rodičmi duchovné príbuzenstvo. 
 
Pravidlá pri posudzovaní žiadosti o krst dieťaťa
 
1. Nemá sa udeľovať sviatosť krstu malým deťom bez toho, aby o to požiadali rodičia alebo ich právni zástupcovia (s výnimkou situácie, keď je priamo ohrozený život dieťaťa a predpokladá sa súhlas rodičov).
2. K udeleniu krstu stačí žiadosť jedného z rodičov alebo právnych zástupcov.
3. Ak krst nahlasuje slobodná matka, katolíčka, ktorá vychováva dieťa sama a nežije v nedovolenom zväzku, krst sa má udeliť bez nejakých dodatočných požiadaviek.
4. Pokiaľ rodičia žijú v civilnom zväzku alebo v konkubináte a nedokážu uzatvoriť sviatostné manželstvo z dôvodu existovania kánonických prekážok, avšak praktizujú svoju vieru spôsobmi, ktoré sú pre nich možné a dovolené, dieťa treba pokrstiť, pričom treba požiadať o písomné osvedčenie aspoň jedného z rodičov, že sa zaväzuje vychovávať dieťa v katolíckej viere
5. Pokiaľ o krst dieťaťa žiadajú rodičia žijúci v civilnom zväzku alebo v konkubináte a pritom nemajú žiadne kánonické prekážky k uzatvoreniu sviatostného manželstva, treba sa snažiť pastoračným rozhovorom priviesť rodičov dieťaťa k rozhodnutiu zosobášiť sa pred krstom dieťaťa. Kňaz však nesmie podmieňovať krst dieťaťa ich sobášom, nesmie ich nútiť k uzatvoreniu manželstva, ani žiadať písomné či ústne osvedčenie o tom, že sa zaväzujú prijať v budúcnosti sviatosť manželstva. V prípade odmietnutia uzatvoriť manželstvo sa môže udeliť krst, pričom treba žiadať od rodičov písomné osvedčenie, že sa zaväzujú vychovávať dieťa v katolíckej viere a treba požiadať aj osobitné písomné osvedčenie od krstných rodičov, že sa zaväzujú urobiť všetko pre to, aby dieťa bolo vychovávané katolícky.
Na druhej strane zase má kňaz povinnosť s láskou pripomenúť takýmto rodičom požiadavky spojené s krstom, ktoré prijíma ich dieťa a odovzdať im učenie Cirkvi.
Vzhľadom na učenie Cirkvi o nevyhnutnosti krstu pre spásu (KKC 1213), v prípade pochybností v otázkach udelenia krstu alebo odloženia krstu, sa treba rozhodnúť v prospech udelenia krstu.
Pokiaľ však zjavne neexistuje nádej na katolícku výchovu dieťaťa (napr. rodič dáva najavo nesúhlas s vierou Cirkvi, hoci z neznámeho dôvodu žiada krst dieťaťa), treba krst odložiť a vysvetliť rodičom príčinu takéhoto rozhodnutia (kán. 868 § 1, 2°). Takéto rozhodnutie o odložení krstu kňaz môže konzultovať s biskupským úradom.
6. V prípade nedostatkov v oblasti viery a náboženskej praxe rodičov dieťaťa, treba dbať na to, aby krstní rodičia boli ľuďmi živej viery. V prípade, že krstný rodičia túto podmienku nespĺňajú a rodičia ich nechcú vymeniť, treba krst odložiť, alebo dieťa pokrstiť bez krstných rodičov. Podľa starého kresťanského zvyku má mať krstenec krstného rodiča, ktorý mu má pomáhať pri praktizovaní kresťanského života. Avšak táto povinnosť – mať krstného – nie je absolútna.
7. Treba prijať za pravidlo, že krst sa má sláviť vo farskom kostole kánonického pobytu rodičov, ak nejestvuje nejaká rozumná príčina krstiť v inej farnosti, ale vtedy len na základe písomného povolenia vlastného farára. Takéto povolenie kňaz nemá odmietať, má ho však udeliť po pastoračnom rozhovore a náležitom poučení o podstate krstu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára