pondelok 2. septembra 2013

Príhovory pri príležitosti oslavy narodenia a krstu dieťatka.

Príhovor je jeden z dominánt spoločenskej akcie, ktorý si bude väčšina hostí pamätať. Preto je vhodné pripraviť si príhovor, či prípitok vopred, aby ste boli suverénny, výstižný a prípadne aj vtipný. Môžeme si ho vopred napísať, ale nemali by sme čítať z papiera, ten nám má slúžiť skôr ako ťahák. Hovoríme po stojačky, aby nás všetci videli, spamäti, nahlas a zreteľne. Nemalo by to trvať dlhšie ako tri minúty, potom sa zvyšuje riziko, že sa hostia začnú nudiť. Príhovor by mal predniesť hostiteľ, starší člen rodiny alebo čestný hosť, ktorým pri krste býva práve krstný rodič.
Priamy  kontakt pohárov čiže štrngnutie sa robí len s najbližšími prísediacimi, nie je vhodné behať okolo celého stola a štrngať si so všetkými hosťami.  Štrngať by sme si mali len s pohármi, ktoré majú stopky, pretože súčasťou tohto aktu je aj zvuk štrngnutia.
Ak na dlhšie reči veľmi nie ste alebo ste trémisti, postačí aj pár slov. Rodičom postačí privítať hostí, zaďakovať za darčeky :-) a za to, že venovali svoj čas a prišli sa s Vami podeliť o zážitok z tejto krásnej udalosti a zaželajte dobrú chuť. Prípadne po privítaní hostí a poďakovaní za darčeky, vyzvite krstných rodičov aby reč predniesli oni :-). Ak vystupujete v roli krstného otca/krstnej mamy či starého rodiča, poďakujte za pozvanie a zaželajte dieťatku aj jeho rodičom všetko dobré, ale ak chcete zaujať vyberte si  jeden z naších príhovorov...:-)

1.
Milá naša rodinka!
V prvom rade chcem privítať v rodine tohto malého anjelika a gratulujem rodičom.
Príchod nového človeka vytvára v nás dospelých úžasný pocit šťastia, radosti aj spolupatričnosti v rodine. Malé bábo je stvorenie tak dojemne nevinné, ešte ani samo netuší, že už je súčasťou veľkého sveta a čaká ho v živote veľa vecí. Veľa radostí, ale aj mnoho situácií, v ktorých sa bude musieť v živote popasovať.
Je veľmi dôležité, aby už od ranného detstva sa naučil tým správnym spôsobom, ako treba v živote kráčať. Tie prvé krôčky sú neisté. Rodič musí ho držať za rúčku, musí mu pomôcť. Jeho úlohou je naučiť ho chodiť tak, aby v ten deň, keď sa rodičovskej ruky pustí, našiel pre seba tú správnu cestu, aby v živote nezablúdil.
No keď mu dáte dostatok lásky, získa v srdci ten najpevnejší bod, ktorého sa môže držať. A ak sa mu bude niekedy svet zdať tmavý, čierny, ako sa občas stáva každému, uvidí v horizonte to svoje svetielko a pôjde za ním.
Úloha rodiča je poslanie. Je to asi tá najdôležitejšia, najzodpovednejšia vec v živote. No zároveň je to povinnosť, ktorej plnenie prinesie to najväčšie šťastie. Prajem teda rodičom pri plnení tohto poslania veľa síl a bábätku veľa šťastia v jeho živote.


2.
Drahí rodičia, starí rodičia, milí hostia,

Stretávame sa tu, aby sme oslávili príchod malého/malej...(meno dieťatka).
Krst je významným a dôležitým krokom a má nezastupiteľné miesto v živote človeka. V prvom rade patrí vďaka Vám.. (meno rodičov dieťatka) , že ste prijali nový život do svojej rodiny. 
Ste to Vy, ktorí budete počuť prvé slovo, uvidíte jeho nesmelé krôčiky, prvé padnutie. Opäť to budete Vy, ktorí s ním prebdiete noci pri jeho postieľke. Keď vyrastie, budete sa s ním hrávať a zbierať kvety na rozkvitnutej lúke, čítať najkrajšie rozprávky a učiť rozoznávať dobré od zlého, učiť ho pravde, statočnosti, čestnosti a hrdosti a hlavne laske. Ale urobíme všetko preto, aby sme Vám pri výchove Vaších detí boli nápomocní.
Milí ...( mená rodičov dieťatka )  želám vám veľa úspechov vo výchove vašich detí. Želám Vám, aby sa Vám i Vašim deťom splnili všetky túžby a želania. Želám Vám, aby sa výchova Vašich detí stretávala vždy s úspechom, aby ste vo svojom rodinnom kruhu žili šťastne a  aby ste mali zo svojich detí  vždy len radosť.

3.
Milá ...(meno rodičov dieťatka)
Všetci vieme, ako veľmi ste si vašu/vášho  ...(meno dieťatka) priali. Teraz je tu a my s vami chceme osláviť jeho príchod. Srdečne za to ďakujeme!
Pozvali ste Angeliku a mňa za krstných rodičov, a obaja sme svoje spolu kmotrovstvo radi prijali. Je to pre nás česť a vieme oceniť vašu dôveru v nás. Dávate nám možnosť sprevádzať vášho syna/dcéru až k jeho plnoletosti,vlastne nás tým priamo poverujete.
Budeme sa môcť podieľať na jeho šťastí aj na jeho starostiach. Pri všetkých životných problémoch sa naše krstňa na nás môže kedykoľvek obrátiť a spoľahnúť sa na nás.
Toľko k našim povinnostiam, ale neverím, že ich bude veľa, alebo že budú nejako veľké. V kruhu oslavujúcich vidím hneď štyroch prarodičov, na nás tak asi veľa práce nezostane.
K stráženie alebo k dohľadu nad školskými úlohami budú chcieť určite ako prvý zaskočiť babičky a dedkovia.
Jedna funkcia však nám v každom prípade zostáva: máme k vášmu synovi/dcere jeden morálny záväzok – starať o jeho kresťanskú výchovu. Sme poverení dohliadnuť na to, aby vyrastal vo viere svojich predkov.
Každý zo svojho vlastného detstva vie, že darčeky sú vždy vítané. Štedrý strýko a veľkorysá teta sú vždy “dobrý “.  My sa však v budúcnosti nechceme tu a tam objavovať s nejakým darčekom a tak získavať priazeň malého...(meno dieťatka) tak materiálnym spôsobom. Chceli by sme dať našej úlohe trochu širší obsah.
Chceli by sme sa spoločne s vami o chlapčeka/dievčatko starať a dohliadať na jeho duchovný vývoj. To samozrejme neplatí len pre nejaké stavy núdze, to tým teraz vôbec nemyslím. Platí to pre obyčajné, všedné dni.
Dnes sme s tým začali pri krste v kostole a chceme tak pokračovať aj v budúcnosti. Tešíme sa s vami z tohto pekného zážitku. Krst požičiava nádej a dáva životu perspektívu.

Nech vám ... (meno dieťatka) rastie a prospieva!

4.
Drahá rodinka,
som veľmi rád, že všetci ako sme tu máme možnosť dnes osláviť takú úžasnú vec, ako je príchod nového človiečika na tento svet.
Naša rodina mala opäť to šťastie, že bocian zavítal do našich dvier. Je to obrovské šťastie, že bábätko je zdravé a silné. Pritom povieme si normálna vec, narodenie, každý z nás sa narodil. No pre rodičov je to vždy zázrak. Pohľad na to malé neviniatko, na tie miniatúrne nôžky a rúčky stisne srdce a človek ani nemôže uveriť, že toto úžasné stvorenie je jeho potomok. Takéto okamžiky nás nútia nadchnúť sa nad tým, ako je to všetko zázračne usporiadané. A práve tieto chvíle, ako je prvý krát počuť zaplakať svoje dieťatko, ako si rodič všimne, že sa naň usmialo, prvé krôčky a tak ďalej... človek pociťuje tú neskutočnú radosť zo života. A to je absolútne nenahraditeľné.
A tak všetci prajeme rodičom, aby si tieto chvíle vychutnali čo najintenzívnejšie, ako sa im len bude dať. Milí rodičia postretlo Vás veľké šťastie. Ale viem, že Vy to viete a vážite si toho. My sa tešíme spolu s Vami.
No a malému drobčekovi prajeme, aby sa mu na tomto svete páčilo, aby ho nepríjemné veci v živote radšej obchádzali a čo je najdôležitejšie, aby bolo zdravé.

Tak vitaj, človiečik malý, medzi nami!

5.
Vážení prítomní
Ako by to bolo včera, čo sme krstili našu dcéru. A dnes jej synčeka. Veru život plynie rýchlo, ani nevieme kam sa tie roky podeli, už naše deti majú deti.Možno práve preto, že sme už starší a čas akoby šiel čoraz rýchlejšie, si tie príjemné chvíle viac vážime a chceme si ich vychutnať čo najviac. Jednou z takýchto chvíľ je držať v náručí vlastné dieťa. Sám sa pamätám, aký je to úžasný pocit.

Keby sa ma Boh spýtal, ktorú časť života by som chcel prežiť ešte raz, bez váhania by som odpovedal, že roky, keď naše deti boli malé. Ale takáto možnosť samozrejme nepríde. Každý sme tu len raz a každý okamih v živote je len jeden.

Z úprimného srdca našim deťom prajem, tak trochu závidím, no v dobrom slova zmysle, že túto nádhernú časť života majú pred sebou. Pravdaže, byť rodičom je nielen radosť, ale aj mnoho povinností a starostí. Chcem, aby ste vedeli, že my Vaši rodičia budeme stáť pri Vás a snažiť sa Vám pomáhať ako to bude v našich silách. Však sme ešte plní energie.

Sám sa teším na to, ako budeme v roli starých rodičov, ako budem s vnukom chodiť na výlety, hrávať s ním futbal. Myslím, že príchodom nového člena do rodiny sa v našich životoch otvára nová epizóda.

Všetci budeme s radosťou sledovať, ako náš vnuk rastie, budeme ho s potešením sprevádzať v jeho prvých rokoch života a pomáhať mu naberať ten správny životný smer.

Všetko dobré Ti prajeme, vnúčik náš!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára