štvrtok 15. augusta 2013

Význam krstnej košieľky a prečo je biela?

Fascinácii bielej farby dokáže uniknúť málokto. 
Na bielu farbu sa viažu mnohé prírodné úkazy ako sneh, ľadovce, morský príboj, či často používaný výraz "biely deň". Biela často symbolizuje vysoké hodnoty a ideály ako slobodu, nádej a mier, ktorý sa znázorňuje bielou vlajkou a bielou holubicou. 
Biela v nás evokuje nevinnosť, láskavosť, čisté city a dokonalosť, preto ju nachádzame ako symbol pri narodení i svadbách.

Biela farba sa nachádza v predstavách mnohých kultúr a náboženstiev. Je výrazom absolútna, začiatku i konca, plnosti a prázdna, ako aj ich zjednotenia. Veľký egyptský boh mŕtvych Oziris vystupuje ako pán podsvetia v bielom rúchu, Apolovi patria biele slnečné kone. V hinduizme je biela,  farbou čistého svedomia a osvietenia.

V kresťanskej liturgii biela nesie podobný význam, teda symbolizuje čistotu, spravodlivosť, zasvätenie, dokonalosť, duchovnosť. Boh sám sa na konci vekov zjaví na bielom tróne (Zjav 20,11).
Biela je aj Kristova farba. Na hore premenenia "zažiarila tvár Krista sťa slnko a odev mu obelel ako svetlo". Aj anjeli vystupujú v bielom. 




Taktiež kňaz sa oblieka do bielej alby.
Podľa cirkevného otca Hieronyma (4. Storočie) je biela farba farbou, ktorá na sebe nič nenesie zo smrteľnosti. Až do stredoveku však bola biela farba výrazom smútku.

V kresťanskom staroveku boli novopokrstení obliekaní do bieleho rúcha na znamenie nového života. Krst sa aj dnes chápe ako vzkriesenie človeka v Kristovi.
Novopokrstený dostane hneď pri krste biele "rúcho" v podobe krstnej košieľky, ktorá symbolizuje, že že pokrstený si obliekol Krista. Biela krstná košieľka je potrebná iba pri rimskokatolickom krste u evanjelikov sa nevyžaduje. Košieľka sa dieťatku pri krste neoblieka, iba sa k nemu priloží.
Zvyčajne je na košieľke uvedené meno dieťaťa, dátum narodenia a dátum krstu.



Pri krste dospelého krstnú košieľku môže nahradiť biela štóla, šál alebo tzv. rúško.












1 komentár:

  1. Hľadali sme čisto bielu košieľku na krst a nakoniec sme našli košieľku na krst s vyšitým bielym srdiečkom / www.kosielka-na-krst.info /, čo ešte krajšie zdôraznilo význam krstu, začiatok nového života v Kristovi.

    OdpovedaťOdstrániť